onsdag den 12. december 2012

Juletærte med rosenkål og rødkålssalat med kvæder

Juletærte med rosenkål
4 personer

1/4 kg rosenkål

Tærtedej:
150 g hvedemel
75 g margarine
1/4 tsk salt
1/2 dl koldt vand

Gratinsovs:
25 g margarine
3 spsk mel
2 dl kogevand
2 dl kaffefløde
2 æggeblommer
1 dl mild, reven ost
salt og peber

Begynd med tærtedejen. Det går lettest, når mel, salt og margarine smuldres sammen, til det ligner reven ost og derefter samles med vandet. Dæk dejen til og stil den koldt.

Rens rosenkålene, kog dem i 10 min. i letsaltet vand, hæld dem til afdrypning i en sigte, gem vandet.

Lav sovsen: smelt margarinen, rør melet i, spæd med kogevand og fløde, lad det koge igennem. Rør æggeblommerne med lidt koldt vand, derefter med lidt varm sovs, hæld dem i gryden under omrøring og fjern straks gryden fra varmen, ellers skiller æggeblommerne. Rør osten i og smag til med salt og peber.

Rul tærtedejen tyndt ud og læg den i bunden og op ad siderne i en tærteform, der er ca. 24 cm i diameter. Prik den med en gaffel, bag den 10-15 min ved 180 grader, spred rosenkålene i formen, hæld sovsen over og bag tærten færdig ved 180 grader i endnu 10-15 min.

Rødkålssalat med kvæder

fint snittet rødkål
æbler skåret i terninger
fint snittede skiver af bladselleri
kvæder (2 kvæder, 1 tsk frisk revet ingefær, 1 tsk kanel, 2 spsk honning, 2 citroner)

Kvæderne laves på følgende måde:
Skær kvæder i kvarte, kog dem i vand tilsat saft fra en halv citron til de er let møre (ca. 10 - 30 min). Hæld vandet fra og skær hver kvarte i tre stk og fjern kernerne. Steg kvæderne på en pande med olivenolie til de er brune, tilsæt ingefær, kanel, saft fra 1½ citron og honningen.
De øvrige ingredienser tilsættes kvædesovsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar