tirsdag den 3. maj 2016

Gæstemenu 4: Gazpacho, lammekølle med kartoffelsalat, italiensk bønnesalat og gulerodspuré. Dessert: sveske mousse

Forret:
Gazpacho fra Andalusien

4 personer

3 fed hvidløg
salt, peber
mindst 500g modne flåede tomater
½ kop olie
1 peberfrugt
2-3 spsk. rasp
eddike
ca. 2 dl vand (eller mere eller mindre afhængig af, hvor tynd du ønsker den)
brødterninger
1 agurk

Tomaterne flås og kommes sammen med finthakkede peberfrugt og de knuste hvidløg i en skål, arbejdes derpå sammen med rasp og olie til en pasta. Der smages til med salt, peber og eddike, og vandet hældes på. Suppen stilles nu mindst 2 timer i køleskab og serveres med hakket agurk og stegte brødterninger.

Hovedret:
Langtidsstegt lammekølle

Tænd ovnen på 140 grader.
Tør lammekøllen, og gnid den godt med salt og friskkværnet peber.
Stik huller i den med en skarp kniv og stik små rosmarinstilke i.
Læg lammekøllen i en bradepande og sæt lammekøllen i ovnen i 4 timer.

Kartoffelsalat

1 kg små, nye kartofler
½ kg gulerødder
1 dl appelsinsaft
saft af ½ citron
salt, peber
1 bdt. dild

Kartoflerne skrabes, koges møre og afkøles. Gulerødderne skrubbes rene og skæres i tynde skiver. Appelsinsaften blandes med citronsaften, og der kan evt. smages til med lidt honning.
Kartoflerne skæres igennem på langs og blandes med gulerødderne. Der drysses med lidt salt og peber, og dressingen hældes over. Der vendes rundt i salaten, og dilden drysses på.

Italiensk bønnesalat

100 g store, hvide bønner
8 spsk olivenolie
4 spsk kryddereddike
1-2 fed hvidløg
3 spsk blandet, finthakket oregano, basilikum og rosmarin
salt, peber
1 skalotteløg
4 stilke bladselleri
½ fennikel
4 tomater
1 icebergsalathoved
50 g sorte oliven

Bønnerne vaskes godt og koges møre. Vandet hældes fra bønnerne, og de afkøles lidt, inden dressingen hældes over: olien røres med eddike, knust hvidløg og krydderurter. Der smages til med salt og peber. Bønnerne trækker i dressingen mindst 2 timer. Skalotteløget hakkes fint. Bladsellerien skæres i tynde skiver. Evt grønne blade hakkes. Fennikelen skæres i strimler, og tomaterne skæres i både. Salathovedet rives i mindre stykker. Alle grøntsagerne og de sorte oliven vendes sammen med bønnerne i en stor skål.
Krydret gulerodspuré 750 g gulerødder
salt
4 spsk jomfru olivenolie
3 spsk vineddike
2 fed hvidløg
1 tsk harissa (chilipasta eller sambal oelek)
1½ tsk spidskommen

Skræl gulerødderne og skær dem i store stykker, kog dem i saltet vand til de er møre, hæld vandet fra og blend dem med en stavblender og tilsæt resten af ingredienserbe. Serveres kold.

Dessert
Sveske mousse

175 g udstenede svesker
1½ dl vand
1 stang vanilje
3 spsk mørk sirup
2 spsk rom
2½ dl piskefløde
ristede, finthakkede nødder

Benyttes de gammeldags helt tørre svesker, skal de først udblødes og udstenes. Kog vand og flækket, afskrabet vanilje et par min. Kom svesker i, giv det et opkog og lad det trække med låg på i 10 min. Purér det til en glat pasta i blenderen efter, at vaniljestangen er fjernet. Rør sirup i og køl helt ned. Rør nu rom i og vend det forsigtigt i den stiftpiskede fløde - vend ikke så meget i det, at det er helt udrørt. Fyldes i portionsglas (evt. på en bund af knuste makroner) og drysses med nødder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar